Dirigent

Ad van Unen begon zijn muzikale loopbaan op zevenjarige leeftijd als jongenssopraan bij het befaamde Sacramentskoor in Breda. Hij studeerde aan de Pedagogische Akademie te Breda en het Brabants Conservatorium te Tilburg (Schoolmuziek B) en behaalde het staatsexamen Orgel.

Hij was bijna veertig jaar docent muziek in Delft, alwaar hij dertig jaar het schoolkoor en –orkest dirigeerde. Ad van Unen is een kleine vijfentwintig jaar dirigent van Gemengd Koor Cantabile Breda, laureaat van het Nederlands Koren Festival 2010. Als mede-dirigent is hij betrokken bij de concertklas van de Kooracademie Breda. Tevens is hij mede-oprichter en artistiek leider van de stichting Personare en de projectgroep Qui Vive.

Ad van Unen is een paar jaar geleden gestart met zijn studium55, werkplaats voor muziek en educatie aan de Mastdreef op Effen.

Twee typeringen van Ad:

“ingetogen, bescheiden, maar resoluut en iemand die zijn gedrevenheid weet te beperken tot zijn eigen vierkante meter en daarmee iedere uitvoerende tot zijn/haar recht wil laten komen” (luisteraar).

“Ad is een bijzonder bevlogen dirigent die ik al heel wat jaren ken. Zijn enthousiasme, kundigheid, vriendelijkheid en integriteit naar de muziek toe maken dat ik al twintig jaar met heel veel plezier musiceer met hem. Ik hoop dat daar nog heel veel jaren bij komen. “ (zangsolist)

Hij dirigeerde Nederlandse premières van o.a. Richard Blackford, Richard Einhorn, Daan Manneke en Mikis Theodorakis. Met bovenstaande gezelschappen werden concertreizen ondernomen naar België, Luxemburg, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Kroatië, Griekenland en China.

Begin 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.