Dirigent

Ad van Unen, muziekdocent en dirigent te Breda en Delft. Artistiek leider van Gemengd Koor Cantabile Breda (laureaat van het Nederlandse Koren Festival 2010), van de projectgroep Qui Vive en van Stichting Personare en voormalig dirigent van het Koor en Orkest van het Stanislascollege Delft.
Hij studeerde aan de Pedagogische Academie te Breda en het Brabants Conservatorium in Tilburg (schoolmuziek B) en behaalde hij het staatsexamen Orgel. Ad van Unen dirigeerde Nederlandse premières van o.a. Richard Blackford, Richard Einhorn, Mikis Theodorakis, Takis Sideris, Quirijn Calis en Daan Manneke. Hij maakte met bovenstaande gezelschappen concertreizen naar België, Frankrijk, Spanje, Duitsland, Italië, Kroatië, Griekenland en China.

Ad van Unen heeft een voorkeur voor bijzondere projecten, werken voor koor en orkest die in ons land onbekend zijn, maar die zeer de moeite waard zijn om te studeren en uit te voeren. Hij gaat de uitdaging, die dergelijke projecten kunnen hebben niet uit de weg. Zo voerde hij met zijn school, het Sint Stanislascollege in Delft, Griekse programma’s (Theodorakis, Markopoulos) ook uit in Griekenland. Mirror of Perfection (Blackford) mocht hij ook in Assisi ten gehore brengen en bij Voices of Light (Einhorn) leerde hij specifieke filmtechnische zaken combineren met dirigeren. Als artistiek leider maakt hij deel uit van het bestuur van de Stichting Personare.

Zijn gedrevenheid om in eerste instantie met amateurs muziek te maken, weet hij met vakmanschap, humor en enthousiasme gestalte te geven. Voor zijn (muzikale) verdiensten voor het Stanislascollege ontving hij twee onderscheidingen: de W.F. Westermann-penning (1993) en de Guus van Elsenprijs (2005). In 2009 vierde hij zijn 25 jarig jubileum als dirigent in initiator van bijzondere projecten. In 2010 werd hij benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.